Gezichtsherkenning wordt steeds vaker ingezet als veiligheidsinstrument. Vliegvelden, winkels en smartphones gebruiken de technologie om te controleren wie er naar binnen wil. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden.
Maar de techniek blijkt kwetsbaar. Onderzoekers van het AI-bedrijf Kneron wisten gezichtsherkenningssystemen bij banken, grensovergangen en op vliegvelden voor de gek te houden met geprinte maskers van andere mensen.
De onderzoekers hebben op drie verschillende continenten controlepunten die gebruik maken van gezichtsherkenning getest. Ze hebben met succes betaalautomaten van de Chinese bedrijven Alipay en WeChat misleid, een grensovergang in China en een controlepunt op Schiphol.
Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat iedereen die een masker uitprint dat een beetje lijkt in theorie door veiligheidscontroles heen kan komen om te gaan shoppen of vliegen onder de naam van iemand anders.
“Technologieleveranciers zouden verantwoordelijk moeten worden gehouden als ze de gebruikers niet de hoogste standaard kunnen garanderen. Er zijn zoveel bedrijven bij betrokken dat dit wijst op een breed probleem met gezichtsherkenningstechnologie”, zegt CEO Albert Liu van Kneron over het onderzoek.
Toch was er ook gezichtsherkenningssoftware die zich niet in de luren liet leggen door de geprinte maskers. De onderzoekers stellen dat Face ID van Apple en de gezichtsherkenning van Huawei wel slaagden voor de test, omdat ze gebruikmaken van verder gevorderde technologie die bekend staat als gestructureerd licht, dat een patroon op je gezicht projecteert en dan kijkt naar de vervormingen in dat patroon.
De onderzoekers wijzen er wel op dat de testen werden uitgevoerd met goedkeuring van de veiligheidsmedewerkers bij de controlepunten. Dus zo lang er mensen aanwezig zijn die de maskers op kunnen merken, is gezichtsherkenning niet helemaal onveilig.